Korištenje industrijskih hladnjaka u prehrambenoj i kemijskoj industriji

Kao i u industriji plastike i gume, industrijski hladnjaci također su vrlo važan faktor u prehrambenoj i kemijskoj industriji u pružanju kvalitetnih i besprijekornih gotovih proizvoda.


Prehrambena industrija 
Hlađenje u ovom sektoru koristi se za smanjenje temperature hrane ili za održavanje robe na potrebnoj temperaturi skladištenja. Cilj hlađenja je smanjiti brzinu biokemijskih i mikrobioloških procesa u hrani ili održati temperaturu u procesu, npr. u fermentaciji piva ili vina. Stoga je održavanje temperature u hrani neophodno za kvalitetan proizvod i održavanje njegove svježine.
Svaki prehrambeni proizvod ima svoje optimalne uvjete za proizvodnju i skladištenju. U proizvodnji prehrambene industrije rashladni sustavi potrebni su za hlađenje i čuvanje proizvoda na niskim temperaturama. Time se postiže kvalitetan proizvod i istovremeno produžuje rok trajanja. U procesu pripreme temperatura je jedan od najvažnijih parametara za sigurnost hrane.

živiljska industrijaU industriji hrane i pića može se koristiti nekoliko različitih sustava hlađenja. Ako je tijekom obrade potrebno hlađenje, jedna od najčešće korištenih metoda snižavanja temperature je hlađenje vodom. Umjesto vode mogu se koristiti i druga rashladna sredstva, kao što je glikol [LINK], ali važno je izbjegavati kemijsku kontaminaciju u slučaju propuštanja. Zbog toga je voda najpreporučljivije rashladno sredstvo za korištenje u proizvodnji hrane i pića.

Vinarstvo
Vinarstvo datira stoljećima unatrag. Tijekom godina tehnologija je napredovala, nakon čega su uslijedili mnogi eksperimenti i posljedično, poboljšanja procesa proizvodnje vina. Ipak, pravilno održavana temperatura i dalje je vrlo važno u procesu proizvodnje kvalitetnog vina. Tijekom cijelog procesa od grožđa do vina susrećemo se sa mnogim etapama u kojima hlađenje dolazi do izražaja. Iz gore navedenih razloga znanje o ulozi hlađenja i poznavanje funkcioniranja rashladnih sustava ključno je za proizvodnju kvalitetnog vina. Hlađenje u vinariji također se koristi za kristalizaciju

Vinska klet


Pivovarstvo
Stvaranje savršenog piva zahtijeva puno pripreme i truda. U pripremi se moraju koristiti svježi sastojci, odgovarajuće metode i posebna oprema. Bitan dio procesa je precizna kontrola temperature tijekom proizvodnje piva, što ima značajan utjecaj na konačni proizvod. Dok se proces kreće od sirovina do konačnog proizvoda, temperatura kao pokretačka snaga izravno utječe na sam proizvodni proces. U svim fazama proizvodnje, naravno, lakše je regulirati i kontrolirati temperaturu uz pomoć pravilno odabranog, kvalitetnog i pouzdanog uređaja za hlađenje ili grijanje.

Pivovarstvo

Kemijska i farmaceutska industrija
Farmaceutska industrija temelji se na postupcima u kojima je ispunjenje strogih uvjeta ključno za uspjeh proizvodnje. Mnogi postupci uključuju biološke ili biokemijske reakcije koje se odvijaju samo pod strogim uvjetima. Jedan od najvažnijih parametara u ovom procesu je temperatura. Osim toga, sirovine i proizvodi skladište se u vrlo kontroliranim uvjetima, obično na niskim temperaturama. Iz tih razloga farmaceutska industrija mora se osloniti na visoko sofisticirane sustave hlađenja.

Farmacevtska industrija

Iako reakcije u kemijskoj industriji nisu tako strogo kontrolirane kao u području farmacije, kontrola temperature važan je čimbenik u postizanju visoke učinkovitosti reakcije. Iz tog razloga, održavanje temperatura je također bitno u kemijskoj industriji. Destilacija, kristalizacija i kondenzacija samo su neki od procesa u kojima je potrebno hlađenje, pa su sustavi hlađenja ključni u tim procesima.

Odabir pravog hladnjaka
Omega Air d.o.o. Ljubljana nudi široku paletu opreme za hlađenje vode, pri čemu svaka vrsta ima svoje specifičnosti rada, svoje prednosti i temperaturne uvjete u kojima radi optimalno. 


Kontakt

Omega Air Zagreb d.o.o.
Anićeva 13a
10000 Zagreb
Croatia
+385 (0)1 2371 872
#EM#696f646c446a6b626f68276a657f206762#EM#