CO2 primjene

U normalnim uvjetima CO2 je plin bez boje, mirisa, blago kiselkastog okusa, gušći je od zraka, inertan i nezapaljiv. Ukapljuje se pri tlaku od 15-17 bara i temperaturi od -30 do -35 °C. CO2 je netoksičan i prisutan je u atmosferi u koncentraciji od oko 400 ppm. Veće koncentracije opasne su za zdravlje zbog smanjene količine kisika u zraku.

Ugljični dioksid je staklenički plin, veće emisije podliježu plaćanju emisijskih kupona u većini zemalja OECD-a.

Danas se tehnologije uključujući hvatanje i skladištenje ugljika (CCS) ili hvatanje i iskorištavanje ugljika (CCU) razvijaju u različitim razmjerima, ali prije nego što pogledamo kako uhvatiti ovaj CO2, prvo moramo znati gdje se on zapravo može koristiti – na razini industrije i medicinske primjene.

Stoga ćemo ovdje detaljno opisati te primjene ugljičnog dioksida, pri čemu svaka od njih može slobodno koristiti bilo koji CO2 koji bi bio zarobljen iz sustava za skladištenje i korištenje CO2.

Prije svega, ugljični dioksid se najčešće koristi u dva različita stanja: plinovitom ili tekućem. Općenito, plin CO2 se transportira, skladišti i njime se rukuje u tekućem obliku, bilo u cilindrima ili neizoliranim spremnicima za pohranu pod tlakom od 45-65 bara ili rashlađenim spremnicima na temperaturama između -35 °C i -15 °C i tlakovima od 12 bara. do 25 bara. Sustavi za hvatanje, skladištenje i korištenje ugljika (CCSU) nisu iznimka i obično uključuju jedinicu za ukapljivanje.

CO2 se koristi u brojnim primjenama i u različite svrhe: bilo zato što se koristi kao zamjena za druge plinove (kao što je dušik), bilo zato što lakše mijenja svoje stanje (na primjer plinovito u tekuće) ili kao dio plinska mješavina. Primjene spojeva CO2 prirodno su vrlo raznolike zbog ogromne veličine ove klase: stoga će se ovdje razmatrati samo primjene samog čistog ugljičnog dioksida. Neki primjeri uključuju:

CO2 korišten u mikro pivovarama

Pivovare se oslanjaju na ugljični dioksid ne samo za mjehuriće, već i za premještanje piva između spremnika ili u bačve i linije za konzerviranje te za uklanjanje kisika iz spremnika. Malim pivovarama možda nedostaju resursi i razmjeri da bi CCUS bio izvediv i stoga bi ga morali kupiti od vanjskih izvora.

CO2 korišten za proizvodnju gaziranih pića

Ugljični dioksid odličan je izbor za upotrebu u gaziranim proizvodima jer se lako upija u tekućinu, uključujući bezalkoholna pića, stvarajući sitne mjehuriće. CO2 također služi kao proizvod za pokrivanje, koji održava bezalkoholno piće svježim i sprječava rast bakterija u tekućini tijekom skladištenja.

wine fermentationCO2 korišten u proizvodnja vina

Otopljeni CO2 daje dašak kiselosti i svježine vinu. Čini se da poboljšava okus. U nekim vinima, kao što su crna vina punog tijela, veća koncentracija ugljičnog dioksida može naglasiti oštri karakter. Općenito, bijela se vina proizvode s višim razinama CO2 nego crvena.

CO2 korištenje u klaonicama

Ugljični dioksid koristi se za izazivanje nesvjestice.

CO2 korištenje u zavarivanje

CO2 se obično koristi u MIG zavarivanju. Čisti ugljični dioksid osigurava vrlo duboko prodiranje u var, što je korisno za zavarivanje debelog materijala.

CO2 korištenje u laserskoj terapiji (medicina)

CO2 laser je jedan od najraširenijih lasera u dermatologiji jer pruža izvrstan tretman bora i redukciju problematičnih pigmentiranih područja.

CO2 korištenje u laserskom rezanju I graviranju (industrija)

CO2 tehnologija rezanja je vrlo precizna i nudi puno slobode oblikovanja. To čak olakšava rezanje složenih oblika.

CO2 korištenje u hlađenju (prirodni rashladni plin R744 za industrisjko hlađenje, toplinske pumpe, itd.)

Izraz R744 odnosi se na ugljični dioksid kada se koristi kao prirodno rashladno sredstvo u industriji rashladnih i klimatizacijskih uređaja. R744 CO2 ima izvrsna termodinamička svojstva i ima značajne prednosti u odnosu na klasična i druga alternativna rashladna sredstva.

co2 extinguishersCO2 korištenje u zaštiti od požara (CO2 aparati za gašenje požara)

Suzbijanje požara postiže se smanjenjem koncentracije kisika koja će ugasiti vatru, a ostaje na razini prihvatljivoj za izloženost ljudi kroz kratko vrijeme.

CO2 koristi se za superkritičnu ekstrakciju (eterična ulja, kava bez kofeina, itd.)

Ugljični dioksid se posebno koristi u industriji hrane, pića, kozmetike i farmaceutskoj industriji za ekstrakciju prirodnih tvari, aroma, masti, ulja, voskova, polimera, enzima i bojila u njihovom superkritičnom fizičkom stanju.

CO2 koristit se za pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP, naprimjer - pakiranje mesnih proizvoda)

MAP plinske smjese obično se sastoje od dušika (N2), ugljičnog dioksida (CO2) i mogu sadržavati druge plinove kao što su dušikov oksid, argon ili vodik. 

CO2 korištenje u kemijskoj I petrokemijskoj industriji (neutralizacija, sinteza itd.)

Ugljični dioksid se obično koristi u neutralizaciji alkalnih ulaznih otpadnih voda, a također je i sirovina za sintezu goriva i kemikalija.

CO2 korištenje u staklenicima

Obogaćivanje CO2 u staklenicima omogućuje usjevima da iskoriste svoj potencijal fotosinteze. Obogaćivanje zraka ugljičnim dioksidom može se izvesti izgaranjem prirodnog plina ili tekućim CO2. Opskrba dodatnim ugljikovim dioksidom često je primjenjivana metoda za povećanje prinosa stakleničkih usjeva.

CO2 korištenje za pročiščavanje voda

Kada se ubrizga izravno u otpadnu vodu, CO2 uzrokuje stvaranje ugljične kiseline, koja prirodno podešava pH na odgovarajuću razinu. Ovu metodu liječenja lako je kontrolirati, a nusproizvodi koje stvara su bezopasni. Ugljični dioksid se ne ispušta u okoliš.

CO2 korištenje za efekte izmaglice i magle

Tekući CO2 koristi se za hlađenje kazališne magle koju proizvode strojevi za maglu. U plinovitom stanju služi za naglašavanje efekta reflektora.

Zračni (CO2) pištolji i puške

Pa, ovo je očito, zar ne?


Mnoge tehnologije u nastajanju predlažu korištenje CO2, od kojih bi neki mogli zamijeniti ugljikovodike, što je doista zelena uporaba. Stoga predviđamo veliko proširenje gornjeg popisa u bliskoj budućnosti.

Neke reference:

Kontakt

Omega Air Zagreb d.o.o.
Anićeva 13a
10000 Zagreb
Croatia
+385 (0)1 2371 872
#EM#696f646c446a6b626f68276a657f206762#EM#